Следващият парламент трябва да заработи, България не може да губи повече време

Следващият парламент трябва да заработи, България не може да губи повече време

България не може да си позволи да загуби повече време в избори, затова следващото Народно събрание трябва да заработи на пълни обороти и да решава кризите, заяви Ивайло Мирчев от “Демократична България” пред БНТ.

“Загубихме достатъчно време в предишните три парламента с непрекъснатото саботиране на мнозинствата. Не може да губим още парламентарно време. Трябва максимално бързо да започнем да работим по решаването на кризите”, коментира той в предаването “Денят започва в неделя”.

“Демократична България” доказа, че може да бъде разумната политическа сила и да е стабилен партньор в едно антикорупционно управление. Следващият парламент се очертава да бъде сложен откъм създаване на мнозинства, но ние ще останем тази формация, която внася разум в дейността му”, добави той.

Ивайло Мирчев заяви, че в момента България няма нужда от разговори с “Газпром” за доставка на газ, но очевидно служебното правителство прави всичко възможно да намери причини да започне такива разговори. Според него настоящият кабинет не е направил необходимото за да осигури енергийна сигурност и независимост на страната, нито отстоява националния интерес на България с действия като неполагане на усилия да се запазят слотове на терминала в Ревитуза за разтоварване на танкери с втечнен газ, като по този начин се осигури независимостта от руския доставчик.

“Когато са осигурени седем танкера с втечнен газ, какъвто беше случаят при смяната на правителствата, и ти ги откажеш, тогава наистина газ няма. Вероятно това беше една от целите на служебното правителството – да се обърне към “Газпром” за доставки. Последователността в действията им водят до този извод”, коментира Мирчев, който беше заместник-председател на енергийната комисия в предишното Народно събрание.

Той изтъкна поне три причини да не се водят разговори с “Газпром” – заради очакваното предстоящо арбитражно дело за това дали договорът се изпълнява, защото “Газпром” се е доказал като ненадежден доставчик и заради високата цена, на която се продава руският газ в момента.

“От встъпването си служебното правителството умишлено действа така, че да доведе нещата до разговори с “Газпром”. Всички стъпки от първия ден говорят само едно – че правителството следва предварително предначертан план”, коментира Мирчев, като изтъкна, че не е направено достатъчно да се развият отношенията с Гърция и Турция за доставка на газ през тяхната мрежа.

“Говорим за защита на националния интерес, което, притеснявам се, правителството не прави по никакъв начин. Националният интерес в момента изисква да не се преговаря с “Газпром”, който освен всичко е и оръжие на Путин в отношенията с Европейския съюз”, каза той.

Според Ивайло Мирчев защитата на националния интерес включва и внимателното боравене с темата за евентуалното арбитражно дело. Според него изказванията на представители на правителството могат само да навредят на българската позиция. Той смята, че България е действала правилно до момента, като е изпълнява заложеното в договора изискване да се плаща в долари. В противен случай щеше да наруши санкциите на ЕС.

“Темата за арбитража не трябва да се засяга по никакъв начин от водещите политически лица и от ръководството на “Булгаргаз”. Ако някой преследва националния интерес, а не мисли за своето политическо или икономическо бъдеще, трябва да спре да говори за договора с “Газпром” и да предпоставя изхода на едно евентуално дело”, каза той.

“Трябва да се изработи компенсаторен механизъм за бизнеса и за гражданите. Това трябва да е стъпката, която служебното правителство да подготви и НС да гласува в първите си дни”, каза Мирчев и припомни, че България е на второ място в Европа след Гърция по размер на компенсациите до този момент.

Мирчев засегна и темата за предстоящите избори с машини, като коментира, че за пореден път не се изпълнява Изборният кодекс. Там е заложено изходният код на машините да се предоставя на всички политическите сили и неправителствени организации, за да се уверят, че изборите ще протекат честно.

“Искаме честен и открит процес. Трябва да можем да проверим този набор от инструкции, които машините изпълняват, за да кажем на нашите съмишленици: “Всичко е наред, гласувайте спокойно!” Това е заложено в закона и от волята на ЦИК зависи вече дали ще го изпълни”, каза Мирчев.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.