Какво е свършено за област Добрич след изборите на 2 април 2023г.?

kakvo e svursheno sled izborite na 2 april 2023

Какво е свършено за област Добрич след изборите на 2 април 2023г.?

Водоснабдяване

Един от най-наболелите проблеми в региона е този с водоснабдяването. През 2023 г. многократно полагах усилия да се установи източникът на проблема. Задавах въпроси до министри, от които последваха проверки на Българския ВиК Холдинг, а изпълнителният директор на дружеството бива отстранен заради обвинение в незаконно заустване на водите на река Батовска в близката помпена станция. Организирах среща с бившия и сегашен кмет на Добрич Йордан Йорданов, на която бяха обсъдени ключови за града теми, сред които и проблемите с водоснабдяването в областта.

 

Летище

Зададох въпроси до министъра на отбраната Тодор Тагарев за бъдещето на имота на бившето военно летище в Добрич. От отговора на министъра става ясно, че то ще се запази и при необходимост ще може да се използва за цели, свързани с отбраната и сигурността.

 

Диво къмпингуване

През юли 2023 г. организирах кръгла маса на тема „Регулация на дивото и свободното къмпингуване“. След дискусията поех ангажимент за създаване на работни групи, които да спазят сроковете си по процесите, свързани с регулацията на дивото къмпингуване, което пряко касае региона. Към настоящия момент тогава такава стратегия за регулация липсваше.

 

Морска естакада

След въпрос до генералния директор на “Пристанищна инфраструктура” Петър Сеферов се назначава нова обществена поръчка за Морската естакада в Шабла. Припомняме, че дълги години морската естакада в Шабла не бе довършена заради злоупотреби от страна на изпълнителя.

 

Пътища

През изминалата година работих и по проблемите на пътната инфраструктура в Добрич и региона, която на много места е в окаяно състояние. Отправих питане до министъра на регионалното развитие и благоустройството, свързано с пътя до психиатричната болница Карвуна. В отговор става ясно, че през тази година се очаква проектът да получи финансиране от централния бюджет. Зададох въпрос и за пътя Генерал Тошево – ГКПП Кардам, в резултат на който се избира изпълнител за ремонт.

 

Спешна помощ

След сигнал от граждани за забавяне на строежа на новата сграда на филиала на спешна медицинска помощ в Каварна се обърнах към Министерството  на здравеопазването по посочения проблем, откъдето увериха, че проектът ще се реализира до края на годината. Строежът на сградата бе в най-късен етап на изпълнение.

 

Психиатрия

Реагирах и на множеството постъпили сигнали от служители на държавната психиатрична Болница в Карвуна за грубо отношение от страна на директора д-р Нягол Няголов. След направена проверка директорът е отстранен. 

Работата ми по обществено важните проблеми в добричка област не спират дотук. 

 

ПРИОРИТЕТИ 2024

За 2024 година съм начертал множество цели, които да подпомогнат качеството на живот на гражданите.

 

Водоснабдяване

Един от основните ми приоритети е да се създаде подробно разписан план с поставени срокове за дългосрочно решаване на проблемите с водоподаването в областта. Целта ми е това да се случи до края на 2024 г. Ангажирам се лично да следя всеки процес по подобряването на ВиК структурата.  

 

Транспортна свързаност

Сред важните ми приоритети е и транспортната свързаност на областта с останалата част от страната. Предвиждам стриктни проверки по изпълнението на проекта за скоростен път Варна – Добрич – Генерал Тошево – ГКПП Кардам, което е от ключово значение за развитието на областта. След множество постъпили оплаквания за липса на директен влак Добрич – София, ще предприема и действия, които да внесат яснота за причините за липсата на такава връзка.

 

Болата

Работата ми по казуса с брегоукрепителните съоръжения в залива Болата също продължава. След отправени парламентарни въпроси до Министерството  на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството стана ясно, че самите съоръжения са с неуреден статут и няма институция, която да поеме отговорност за тяхната рехабилитация. Поради тази причина в рамките на този месец ще се организират срещи с ресорните министерства, на които да се изяснят неуредиците и да се състави план за действие.

 

Диво къмпингуване

Продължава и работата по Наредбата за дивото къмпингуване. Към момента регионалното министерство е завършило първия етап от работната група и е съставена пътна карта за приемане на наредбата. 

 

Вятърни централи

В първите месеци на новата година ще бъде организирана и кръгла маса с всички заинтересовани страни относно разполагането на вятърни централи в Черно море. Това ще донесе на целия добрички регион огромни ползи като създаде нови работни места, инвестиции в инфраструктура на сушата, изграждане на нови подстанции и електропроводи. За обслужване на морската и наземна инфраструктура ще се създадат стотици работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич. Целта на кръглата маса е да се отговори на всички въпроси на заинтересованите местни групи и да се разсеят всички съмнения, че една такава инвестиция би навредила на традиционни поминък на хората в този регион – рибарството.

 

Магистрала “Хемус”

Основен приоритет на цялата група на “Продължаваме Промяната – Демократична България” за региона е довършване на автомагистрала “Хемус” и довършването на интеграцията ни в Шенген. Изпълнението на тези приоритети ще помогне за икономическия подем на областта чрез полагане на условия за привличане на повече инвеститори. Влизането на България в Шенгенското пространство по суша на практика означава премахване на граничния контрол на границата с Румъния, което ще направи областта привлекателно място за логистични и производствени бази.

 

Общински проекти

Публикувах обобщена информация за подадените за финансиране проекти за 2024 г. в област Добрич. От нея става ясно, че общините са подали проекти на обща стойност почти 118 млн. лв., от които над 8,5 млн. за община Балчик, над 4,8 млн. за община Генерал Тошево, над 39 млн. лв. за община Добрич, над 14,5 млн. за община Добричка, над 4,5 млн. лв. за община Каварна, над 13 млн. лв. за община Крушари, над 14,5 млн. лв. за община Тервел и над 18 млн. лв. за община Шабла.

 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.