Дигитализацията на държавата ни
е неизбежна и не може да чака повече.

Биография

Ивайло Мирчев е народен представител от “Продължаваме Промяната-Демократична България” в 49-ото Народно събрание. Бил е народен представител и в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание.  В 49-ото НС е член на Комисията по енергетика и на Комисията по отбрана, както и председател на групата за приятелство с Украйна. Вносител е на 30 законопроекта – за съдебната власт, електронното управление, облекчаването на административната тежест и други ключови теми.

Освен икономист и основател на две български IT компании с успешни продукти за международния пазар, Ивайло е част от ръководството на “Да, България!” – една от трите партии в коалицията “Демократична България”. 

Неговата работа е в ядрото на IT политиката на “Да, България!” – първата партия в страната, провела електронни вътрешни избори през мобилно приложение. Благодарение на същата системна политика от 2020 г. софийските райони с кметове от “Демократична България” ползват мобилно приложение за комуникация към гражданите. 

Ключови събития

2022

Повече за всекидневната работа на Ивайло Мирчев като народен представител ще намерите в секцията Работа в парламента.

Август 2021

Избран е за председател на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии в 46-ото Народно събрание.

Март 2021

Заедно с екип от доброволци създава платформата за прозрачни избори “Ти броиш”, проследила честността на вота в трите изборни кампании през 2021 г.

Юли 2020

Ивайло Мирчев, Христо Иванов и Димитър Найденов акостират на превзетия от Доган плаж на “Росенец”, за да поставят там българското знаме. След като над 1 млн. души в интернет гледат как служители на НСО ги блъскат и захвърлят националния флаг, в страната започват масови протести срещу мафиотизираното управление. Броени дни след това, на 11 юли 2020 г., хиляди граждани се събират на “Росенец”, връщайки достойнството на парче българска земя – събития, поставили началото на промяната в управлението на страната.

Април 2020

Създава със съмишленици платформата pomogni.net, свързваща доброволци, помагащи с пазаруване на възрастни хора и рискови за ковид групи.

2019

Иво е двигателят зад първите в страната електронни избори, с които членовете на “Да, България!” определят кандидатите на движението, които да влязат в листата на “Демократична България” за европейските избори през 2019 г.

2017

Става съучредител на “Да, България!”.

2016

Противопоставя се на решението на парламента да намали изборните секции в чужбина с кампанията #ИскамДаГласувам, която става силно популярна в България и сред сънародниците ни в чужбина. Става част от Инициативния комитет за учредяването на “Да, България!”.

2015

Включва се в кампанията за електронно гласуване на “Гласувай без граници“, завършила с успех: 1 883 411 гласа “Да!” на референдума. Част е и от „Правосъдие за всеки” и защитава нуждата от дълбока съдебна реформа.

2014

Развива бизнеса си, който в следващите години ще разработи множество дигитални продукти за международния пазар, сред които и софтуера за оптимизиране на задачи и процеси, с който и днес работят лондонското метро и повечето летища във Великобритания.

2013

Става част от движението Протестна мрежа.

2000-2004 / 2006-2007

Завършва бакалавърска степен в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, специалност “Маркетинг”, както и магистратура в БАН със специалност “Финанси”.

1980

Роден е в Добрич.

Mоите каузи

Работя за това да имаме сигурна, независима и модерна държава, с добри условия както за бизнес, така и за живот. Вярвам, че дигитализацията и модернизацията на страната ни, заедно със съдебната реформа, са ключът към тази България.

Последвай ме в социалните мрежи

Контакти