Договорът с “Боташ” позволява пренос на руски газ и не е съгласуван с ЕК

Featured Video Play Icon

Договорът с “Боташ” позволява пренос на руски газ и не е съгласуван с ЕК

Договорът с “Боташ” позволява пренос на руски газ и не е съгласуван с ЕК Договорът с турската компания “Боташ” за доставка на газ разкрива нови два ключови проблема. Първият е, че никъде в договора не е упоменато, че доставяният газ не трябва да е руски. Вторият проблем е, че договорът не е консултиран с Европейската комисия. И това се добавя към факта, че България се задължава да плаща неустойка от около 1 милиона лева на ден, ако не доставя газ по договора.

Благодарение на ПП-ДБ докладът на временната комисия по разследване на договора с “Боташ” най-накрая беше внесен за разглеждане в пленарната зала на Народното събрание. Това се случи, след като председателят на комисията Жечо Станков от ГЕРБ отказваше да го направи в началото на извънредното заседание на НС днес следобед.

Защо в парламента се направи опит да се прикрие цялата афера “Боташ” и защо председателят на комисията цяла седмица крие доклада? Преди малко, след оказан натиск от наша страна, докладът беше вкаран в деловодството на НС и дискусиите започнаха. Защо, докато ние с колегата Мартин Димитров задавахме въпроси, ГЕРБ и БСП никога не изразиха мнение по сделката на Радев с Боташ?

Тези партии, които иначе по някои теми са големи евроатлантици, по въпроса с “Боташ” са малки тигърчета, които сладко махат с лапа.

Никъде в договора не е записано, че не може да се пренася руски газ. “Договорът с “Боташ” беше сключен от служебното правителство на президента Радев в разгара на войната в Украйна. Вече бяха наложени редица санкции от ЕС, които целяха да ограничат постъпленията на свежи пари към режима на Путин. И в този момент България е подписала договор, в който няма никакви гаранции, че турският газ, който влиза в България, всъщност не е руски.

Договора с “Боташ” е една от най-лошите сделки в историята на България и заради наличието на неустойки от 500 000 долара на ден и липсата на координация с европейските партньори. Не е имало никакви разговори и одобрение от ЕК. Ние като страна от ЕС сключваме договор за доставка на газ за 13 години напред, записани са 2,2 милиарда долара неустойки, което означава, че губим по 1 милион лева на ден без да питаме ЕК.

Назначението на енергийния служебен министър е едно от най-явните доказателства за това, че служебният кабинет е в резултат на договорка с участието на президента Румен Радев, тъй като Владимир Малинов е участвал в процеса по договарянето на сделката с “Боташ.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.