Доброволците се справиха, но държавата трябва да е по-адекватна по време на бедствия

Доброволците се справиха, но държавата трябва да е по-адекватна по време на бедствия

Държавата трябва да изгради адекватни системи за реакция при бедствия, за да не се налага да разчита на доброволците. Това заяви водачът на листата на “Демократична България” в Бургас и Разград Ивайло Мирчев пред NovaNews.

Според него границата между популизма и автентичната грижа за хората по време на бедствие е тънка, но кризата с наводненията в Карловско е показала, че в България има автентична маса хора, готови да окажат доброволна помощ в критични ситуации.

“По-голямата част от политиците, които видяхме с лопати в Карловско, са помагали и в много други ситуации, много преди да станат политици. Когато става дума за хора, които 20 години са участвали в граждански инициативи, всичко изглежда доста по-естествено и нормално”, сподели Мирчев.

“В “Демократична България” не стоим безучастни, но и не афишираме излишно помощта. Организирахме с колегите от “Демократична България” дарителска акция. Вече трети ден офисите ни в София и страната се пълнят с продукти и вещи от първа необходимост, които вече са доставени в пострадалите райони. В Бургас има много дарители. Нашите кандидати носят част от даренията, координират помощта”, коментира той.

Той призова всеки да помага по начина по който прецени, защото личният пример мотивира много други хора. “Това, че имаше над 1000 души да ринат кал, показва, че има критична маса хора, за които доброволчеството не са празни приказки”, коментира Мирчев.

Според него работата на политиците е да свършат другата част от работата и да гарантират, че реакцията на държавата ще е толкова адекватна, че да се налага само минимална помощ от доброволци. Той даде пример с това, че години наред не се изгражда система за помощ с хеликоптери.

Според него пари за изграждане на цялата система за хеликоптерна помощ в държавата има, но системно потъват в в корупционни схеми. Той даде пример с Центъра за космически мониторинг от 2011 г., известно като “Окото на Емел Етем”.

“Само корупционни схеми за строителството на магистрала “Хемус” изтекоха 2-2,5 милиарда лева, които биха били достатъчни за изграждането на системата с медицински хеликоптери. Не става дума за за липса на пари, а за липса на капацитет и корупция”, каза той.

По въпроса за отказа на служебното правителство на 6-те танкера с втечнен газ Ивайло Мирчев обяви не просто за грешка, а за фундаментален проблем. Според него това поставя България пред риск въобще да няма достатъчно газ през зимата, въпреки пускането на интерконекторната връзка с Гърция.

“Всеки, който стане министър, народен представител или президент, трябва да мисли за националния интерес. Какъв е българският интерес? Да имаме доставчик, който да е несигурен и скъп? Ако някой иска да угоди на Путин, защото обича Болшой театър, това не отговаря на българския национален интерес. Наша основна цел и нещо, колегите от БСП трябва да разберат е, че не работят за националния интерес, когато говорят, че трябва да се върнем към зависимост от Газпром”, коментира той.

“Пътят към националната независимост минава през енергийната независимост. Ние не искаме да доставяме само от САЩ. Никой няма да може да ни извива ръцете, когато имаме 9 или 10 различни доставчика. Именно затова настояваме през цялото време”, коментира Мирчев, който беше заместник-председател на комисията по енергетика в предишното Народно събрание.

Той допълни, че България трябва да реши проблемите с “Лукойл” и доставчика на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”. Според него следващата стъпка на Путин, след като изнудва през петрола и газа, е да спре ядреното гориво за “Козлодуй”.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.