Годишен отчет 2023

годишен отчет 2023

Годишен отчет 2023

Като ваш народен представител съм длъжен да Ви дам отчет за своята дейност. Тази година беше изключително важна за страната ни – след тежката политическа криза, белязана от 5 парламентарни избора за малко над 2 години, но най-сетне имаме работещо редовно правителство. То идва със своите недостатъци и много трудности, но и със успехи, за които аз и колегите ми от “Демократична България” се борим от 7 години, а именно – промените в конституцията, без които няма как да имаме работеща съдебна система и отчетна прокуратура. За изминалата година бях вносител на 20 законопроекта в Народното събрание, както и на 8 проекта на решения. В рамките на 2023 г. зададох над 220 въпроса на министри за отговор в заседанията за парламентарен контрол.  Изпратих  десетки писма до различни министерства, агенции, общини и други институции с искане за информация, финансови инспекции и проверки на различни случаи, свързани с корупционни схеми, злоупотреба с власт и конфликт на интереси.

 

За тези 12 месеца проведох десетки срещи с избиратели в София и страната, като взех под внимание техните сигнали, зад които стоят и десетки решени проблеми от най-различен характер. В 49-ото Народно събрание съм член на Комисията по отбрана и на Комисията по енергетика. Член съм на 4 групи за приятелство, като заемам позицията председател в тази с Украйна. През тази година имах възможността като народен представител да работя по много различни теми, а именно:

 

ЯНУАРИ (48 НС):

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Задълженията на ТЕЦ “Варна” към “Булгаргаз” ЕАД;
 2. Споразумението с турската енергийна компания “Боташ”;
 3. Извънсъдебната спогодба между АЕЦ “Козлодуй” и фирми на Христо Ковачки;

 

Изпратих писма с искане за информация относно:

 1. Споразумението с турската енергийна компания “Боташ”;
 1. Молитвената закуска във Вашингтон “посетена” от Иван Гешев, а именно:

а. По покана на кои конгресмени е участието Ви в мероприятието?

б. Кой поема таксата за участие в мероприятието?

в. Кои са придружаващите Ви лица?

г. За сметка на кое перо от бюджета на съдебната власт са изразходвани средствата за командировката и какъв е техният размер?

В отговор на тези въпроси разбрахме, че Иван Гешев е бил в отпуск по време на молитвената закуска и съответно не е бил във Вашингтон в официално качество.

 

Бях вносител на законопроекти, с които:

 1. Се гарантира енергийната сигурност на страната чрез позволяване на държавата да поеме оперативен контрол върху стратегически обекти на енергийната инфраструктура. Този проект цели да бъде инструмент на държавата, за да се намеси в обект на критичната инфраструктура, свързана с нефт в случай на заплаха за сигурността. С приетото наложихме на “Лукойл” да работи по правилата и да си плаща данъците в страната. Общият ефект – над 3 млрд. лв. повече приходи в бюджета, по-ниски цени на горивата и по-малко приходи в бюджета на Кремъл за продължаване на руската агресия в Украйна.
 2. Се облекчава бюрокрацията при инсталиране на соларни панели в урбанизирани територии и преминаване на уведомителен режим за инсталации до 20 kW. Това означава, че всеки, който иска, бързо и лесно ще може да постави соларна инсталация на покрива си, без да чака с години за разрешения от различни институции.

 

Друга парламентарна дейност:

 1. Участвах в изслушването на Христо Грозев в парламентарната комисия за контрол на службите относно отравянията с “новичок”, както и относно взривовете в българските военни заводи.
 2. Участвах в изслушването на Telus International, поради създалото се напрежение по отношение на политиката на фейсбук за модерация на съдържание.
 3. Разказах за казуса “Зелена карта”, свързан с “Трактора” и превърнал се в основна пречка пред България за влизане в еврозоната по време на 48-ото Народно събрание.
 4. Бях вносител на решението за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с поемането на пълния контрол на “Международен панаир Пловдив” АД от Георги Гергов.

 

ФЕВРУАРИ:

 

За двата дни от месец февруари, преди разпускането на 48-ото Народно събрание, гласувах Гладоморът в Украйна от 1932-33 г. да бъде обявен за геноцид от парламента.

 

АПРИЛ (49 НС):

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Лица, назначени за съветници на министрите от служебното правителство;
 2. Липса на питейна вода в област Добрич;
 3. Проекта за удълбочаване на плавателните канали във Варненското езеро;
 4. Спирането на ПАВЕЦ “Чаира”.

 

Бях съвносител на законопроекти, с които:

 1. Се създава новата правна форма на Дружеството с променлив капитал, чрез която се отговори на нуждите на иновативните и ориентирани към растеж стартъп компании;
 2. Се забраняват частните лаборатории на ГКПП;
 3. Се променя Законът за защита от домашното насилие;

 

 

МАЙ

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Създаването на “Национален енергиен оператор” ЕАД;
 2. Довършване на магистрала “Струма” през Кресненското дефиле;
 3. Избягване на конкуренцията при обществени поръчки за автомобили, извършвани от горските предприятия;
 4. Действия на МВР при вандализирането на сградата на Дома на Европа от активисти и привърженици на ПП “Възраждане”;
 5. Съмнения за злоупотреби при обществена поръчка за снабдяване на затворите с газьол.

 

Изпратих писма с искане за информация относно:

 1. Атентата срещу Гешев, замесения израелския експерт, бронираната кола и лъжите около случая до НСО и прокуратурата;
 2. 15 000 лв., изхарчени за охраната на Гешев по време на молитвената закуска във Вашингтон;
 3. Липсата на отговор от НСО на въпроси, които бях задал по ЗДОИ в ролята си на  гражданин между 48-ото и 49-ото Народно събрание.

 

Бях вносител на законопроекти, с които:

 1. Се установява механизъм за разследване на главния прокурор. Това означава, че ако има съмнение за извършено от него престъпление, ще може да бъде търсена отговорност от изпълняващия длъжността и неговите заместници. Главният прокурор ще може да бъде разследван от съдия с ранг на съдия от Върховния съд, който временно се назначава за прокурор от прокурорската колегия на ВСС.
 2. Се улесняват гражданите чрез премахване на всички стикери от предното стъкло на автомобила и заменянето им с автоматизирани справки в централизирани регистри;
 3. Отпада контролният талон към свидетелството за управление;
 4. Се подсигурява възможността за заплащане на глоби онлайн, без преди това да се налага те да бъдат връчвани присъствено;
 5. Се предприемат мерки за намаляване на нарушителите на пътя;
 6. Се предприемат мерки за въвеждане на повече прозрачност при възлагане на обществени поръчки и разходването на публичен ресурс чрез тях;
 7. Се създава електронен регистър на заетостта в НАП;
 8. Се налагат промени за по-голяма енергийна самостоятелност, насърчаване използването на електрически автомобили и намаляване административната тежест при изграждането на зарядна точка в съсобствен имот;

 

 

ЮНИ:

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Авансови плащания, извършвани от МРРБ към фирми от строителния бранш;
 2. Доставки на ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй”;
 3. Официален регистър за децата с детска церебрална парализа;
 4. Споразумението на “Булгаргаз” с турската “Боташ” за доставка на над 1,5 млрд. куб. м газ годишно в продължение на 13 години.

 

Друга парламентарна дейност:

 1. Гласувах за създаването на правителството с мандат на Продължаваме Промяната – Демократична България;
 2. Поисках оставката на Борислав Сарафов, тъй като изборът за нов главен прокурор трябва да бъде проведен след приемането на промените в Конституцията с новите изисквания към него от новия ВСС.
 3. По време на блиц контрол в пленарната зала попитах служебния вицепремиер Иван Демерджиев за руския дисидент Александър Стоцки, на когото бе отказано убежище в България от Върховния административен съд, позоваващ се на становището от Държавната агенция за бежанците, че в Русия няма драстични негативни промени, а обществото контролира демокрацията и гражданските права.

 

ЮЛИ:

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Системни проблеми с водоподаването на територията на област Добрич;
 2. Допълнително облагане на “Лукойл Нефтохим”;

 

Бях вносител на законопроекти, с които:

 1. Окончателно се върна пристанище Росенец от “Лукойл” на държавата;
 2. Се променя Конституцията на Република България, за да успеем най-накрая да покрием базовите европейски стандарти за независимост на съда. По този начин вместо “бухалка” ще имаме независима и демократично отчетна прокуратура, съдебната система ще започне да се ползва с реално обществено доверие, вместо да е синоним на безнадеждно забатачване и прикрити зависимости.
 3. Се облекчава достъпът до правосъдие и се въвежда безплатна правна помощ за пострадалите от домашно насилие, гарантира се, че заповедта за защита на жертвите на домашно насилие вече ще подлежи на незабавно изпълнение, без право на обжалване, като се разширява кръгът на пострадалите лица, които могат да потърсят защита и се създава Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие и национална информационна система, която да събира информация за случаите на домашно насилие в страната.
 4. Се правят промени в Кодекса на застраховането, или т. нар. поправка “Лев инс”

 

Друга парламентарна дейност:

 1. Гласувахме за бюджета за 2023 г., след като държавата беше оставена половин година без бюджет, благодарение на служебното правителство на Румен Радев;
 2. Предложихме руското ядрено оборудване на площадката на АЕЦ “Белене”, което вече не може да бъде използвано в България, да бъде продадено на Украйна. Изрично изискване е продажната цена да не бъде по-ниска от цената, на която сме го придобили – 1.2 млрд. лв.
 3. Инициирах решението България да помогне на Украйна с бронирани машини БТР от складовете на МВР;
 4. Работихме за постигне на спирането на дерогацията на руски петрол за “Лукойл” – предложихме решение, с което парламентът възлага на правителството да направи анализ и изготви план за отпадане на изключението в рафинерията да се работи с руски петрол.

 

 

СЕПТЕМВРИ

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Цялостното финансово управление на “Майчин дом”;
 2. Доклад за текущо състояние на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА);
 3. Продадената от Държавната белодробна болница вила в ловен парк “Алабак”.

 

Изпратих писма с искане за информация относно:

 1. Мерките, които от ДАНС са взели за установяване на източниците и противодействие на множество DDOS атаки към български банки и институции (вкл. парламента) от руски хакерски групи.

 

Друга парламентарна дейност:

 1. Гласуване за допълнителна военна помощ за Украйна – патрони и зенитно-управляеми ракети за С-300, патроните са калибър 5.56х45 (от складовете на МВР с отпаднала необходимост). Ракетите за С-300 са обявени за неизправни от армията и ще послужат на украинците повече като резервни части. Ракетите за С-300 е невъзможно да бъдат ремонтирани и обновени в България, докато украинската страна има капацитет да ги използва.

 

 

 

ОКТОМВРИ:

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Атентати в българските военни заводи;
 2. Незаконното строителство при небостъргача “Златен век”;
 3. Предполагаеми злоупотреби с обществени средства;

 

Бях вносител на законопроекти, с които:

 1. Се повишава привлекателността на военните специалности, чрез въвеждането на месечно възнаграждение като допълнителен инструмент за стимулиране на курсантите във висшите военни училища;
 2. Се въвежда такса за вноса и транзита на руски газ от 20 лева за 1 MWh.

 

НОЕМВРИ:

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Търгове за хибридни системи по НПВУ;
 2. Одитен доклад на “Майчин дом”;
 3. Национален фонд за подкрепа на лекарите;
 4. Насилие от полицаи върху протестиращи срещу ръководството на БФС – по тази тема зададох 14 въпроса до МВР с цел изясняване на фактите покрай събитията от 16 ноември в София;

 

Изпратих писма с искане за информация относно:

 1. Атентати в български военни заводи – до МВР, ДАНС и Прокуратурата

 

Бях вносител на законопроекти, с които:

 1. Се предвижда допълнително съкращаване на дерогацията до 1 март 2024 г. (на база докладите на ДАНС и Военно разузнаване, както и становище на правителството);

 

Друга парламентарна дейност:

 1. Поискахме оставката на министъра на вътрешните работи, поради събитията по време на протеста срещу ръководството на БФС. В тази връзка получих отговори от министерството на редица въпроси, изясняващи случая. От отговорите стана ясно, че въпреки проведените през 2021 и 2022 обучения как да не се стига до ситуации като нанесения побой над младежи под колоните на Министерски съвет по време на антиправителствените протести през 2020 година, три години по-късно виждаме, че в структурите на МВР няма особен напредък. Министърът ме уведоми, че е назначена вътрешна проверка относно действията на органите на реда по време на протеста срещу ръководството на БФС, която е със срок до края на месец януари 2024 г.

 

ДЕКЕМВРИ:

 

Зададох въпроси, сред които такива относно:

 1. Влизане с взлом в сградата на областния управител – София, от представители на БСП и ПП “Възраждане”;
 2. Проверка на Агенция “Митници” дали компании, които оперират на територията на България, са нарушавали европейските санкции за износ на петролни продукти;
 3. Спрени от движение автомобили и мотоциклети, заради липса на шумозаглушители или неизправни такива.

 

Бях вносител на законопроекти, с които:

 1.  В Черно море да може да се произвежда енергия от вятър. Потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е над 116 GW (за сравнение двата реактора на АЕЦ “Козлодуй” са общо малко над 2 GW).

 

Друга парламентарна дейност:

 1. Настояхме за ясен механизъм и критерии при подбора на новите ръководства на регулаторите след случая със зам.-председателя на НЗОК;
 2. Гласувахме за бюджета на Република България за 2024 г., въпреки опитите на опозицията да провали работата на Народното събрание;
 3. В последните работни дни на 2023 г. гласувахме и приехме промените в Конституцията на Република България.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.