В Черно море ще може да се произвежда енергия от вятър

енергия от вятър в черно море

В Черно море ще може да се произвежда енергия от вятър

В Черно море ще може да се произвежда енергия от вятър. Днес (на първо четене) бе приет проектозаконът ни уреждащ това. Потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е между 65-116 GW (за сравнение двата реактора на АЕЦ “Козлодуй” са общо малко над 2 GW). Вятърните турбини работят в 46% (тези в АЕЦ-а в 90%) от времето през годината, което ги прави надежден източник на енергия.
Депутати от Възраждане и БСП изразиха опасения, че така ще съсипем туризма и риболова. Поредни неистини. Това, което притеснява руските проксита в парламента е, че България ще произвежда енергия със собствен ресурс, без да се налага да зависи под каквато и да е форма от Русия.
Нужно е да се опровергаят лъжите, които циркулират, подклаждани от БСП и Възраждане:
Лъжа 1: “Перките ще се виждат от брега и ще убият туризма ни.”
Реалност: Вятърните турбини няма да се виждат от брега – те са разположени на 20 до 50 км навътре в морето. Ако нещо пречи на туризма ни, то това е бетонът по Черноморието.
Лъжа 2: “Това ще убие риболова.”
Реалност: Отстоянието между перките е 1 км, т.е. могат да минават рибарски кораби и да поставят рибарски мрежи, без да се пречи на нормалния риболов.
Лъжа 3: “Перките ще се поставят на пътя на Via pontica и ще унищожат птиците.”
Реалност: Турбините са на 20-50 км навътре в морето, далеч от маршрута на птиците, които летят в близост до бреговете.
Лъжа 4: “Турбините ще унищожат биоразнообразието в Черно море.”
Реалност: Няма опасност за морски обитатели, защото преди поставянето им се пуска специален сонар, който ги гони за периода на строителството. След това постаментите се превръщат в развъдник на риби, защото по тях полепват и се развиват треви, мъхове и миди, които привличат риба от цялото море.
България до момента е единствената страна в Европа без закон позволяващ поставяне на перки в морето. Румъния ни изпревари и в румънската част на Черно море вече се развиват проекти за над € 2 млрд.
Очакването ни е законът да бъде окончателно приет през февруари, а около 2030 г. да заработят първите вятърни турбини.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.