Президентът Радев се чувства лично засегнат от нашето предложение за конституционни промени

Президентът Радев се чувства лично засегнат от нашето предложение за конституционни промени

Атака. Превземане. Покушение. Отнемане. Погазване. Показателно е, че президентът Радев се чувства лично засегнат от нашето предложение за конституционни промени. Нарича ги и “неграмотни”. Ще се радвам да разбера в конкретика къде са ни юридическите “грешки”, защото политически дебат се води с аргументи, не с квалификации. Друг е въпросът, че не е работа на президента да влиза в политически дебат с парламента, но тоя влак по всичко личи, че сме го изпуснали.
Според президента Радев предложението ни е покушение “срещу идеалите на българските възрожденци”. Г-н Радев, кои възрожденци? Ако говорим за днешното “Възраждане”, да – техният идеал изглежда е да сме завинаги зависими от Русия и ние с този идеал няма как да се съгласим. Ако говорим обаче за истинските възрожденци от едно време – те са работили за България, не за Русия.
Ако ще празнуваме българския патриотизъм – да си говорим за опълченците, защитавали Шипка и да вземем коя да е от датите на Шипченската епопея.
Ако ще празнуваме българската смелост – да вземем датата на Априлското въстание.
Ако ще празнуваме българската държавност – да вземем 16 април 1879 г., когато е приета Търновската конституция.
Ако ще празнуваме българското единство – да вземем 6 септември, когато българската непримиримост и способността ни да действаме обединени води до Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Ако ще празнуваме България, г-н президент, нека не си говорим за датата на договора между две империи, уредили статута ни, без много да ни питат, в края на война, която Русия води не за да ни освобождава, а заради стратегическия си интерес към Черноморските проливи, който неизбежно минава през контрола над Балканите.
И накрая – виждам, че редовното правителство продължава да е враг номер едно на президента и всъщност това може да е за нас един не лош компас. Докато действията ни предизвикват раздразнението на един прокремълски президент, значи сме на прав път, а България върви към бъдещето си.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.