Отчет за работата ми в 47-ото Народно събрание

Отчет за работата ми в 47-ото Народно събрание

Като Ваш народен представител съм длъжен да Ви дам отчет за своята дейност. Това Народно събрание, продължило само 8 месеца, избра първото редовно правителство след 12 години управление на ГЕРБ. То беше важна стъпка към това да си върнем страната. Работата ни в парламентарното мнозинство, което издигна това правителство, беше сложна. Работата ни в този парламент, по време на икономическа, здравна и геополитическа криза, беше още по-сложна. Този парламент можеше да постигне още много, ако имаше повече време, а народните представители се държаха по-зряло. Въпреки това, за тези 8 месеца, успяхме да свършим полезна работа.

В 47-ото народно събрание бях вносител на 13 законопроекта, сред които:

 • Слагане на край на порочните практики с инженеринга чрез промени в Закона за обществените поръчки;
 • Въвеждането на стартъп визи;
 • Премахване на хартиените ваучери за храна и замяната им с дигитални.
 • Отпадане на бюрокрацията в издаване на разрешителни за соларни панели за собствено потребление;
 • Промени в Закона за достъп и разкриване на документите за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност, който подобрява прозрачността на цялата налична информация за такава принадлежност;

Бях вносител и на 3 проекта на решения, сред които:

 • Извършването на проверка на удълбочаването на Варненското езеро;
 • Създаване на комисия за проверка на Лукойл-Нефтохим.

Зададох и 197 въпроса до министри за парламентарен контрол. Темите на някои от тях бяха:

 • Скритата приватизация на Пловдивски панаир от Георги Гергов;
 • Липсата на водоподаване в десетки села в област Добрич;
 • Биткойните, конфискувани при операция „ПРАТКА/ВИРУС“ през 2017 г.;
 • Опасните товари на пристанището на Домусчиев в Бургас;
 • Арестът на ученици за изписване на думите “Save Ukraine” върху МОЧА;
 • Задълженията а ТЕЦ-Варна на стойност 25 млн;
 • Силно ограниченият капацитет на работа на ПАВЕЦ-Чаира;
 • Златният гьол на Таки на Капитан Андреево, като след мой сигнал от Министерството на финансите бе разпоредена проверка.

Изпратих и 26 писма до различни министерства, агенции, общини и други институции с искане за информация, финансови инспекции и проверки на различни случаи свързани с корупционни схеми, злоупотреби с власт и конфликт на интереси.

Бях член и на 6 комисии, сред които:

 • Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред;
 • Комисията по енергетика;
 • Временната комисия за проверка на Лукойл;
 • Временната комисия за меморандума с Gemcorp;
 • Временната комисия за природния газ.

Бях член и на 6 групи за приятелство, като в Групата за приятелство с Украйна бях зам.-председател. В тази връзка подкрепих в пленарната зала санкциите за Русия, както и гласувах за осъждането на бойните действия в Украйна, вкл. и военните престъпления в Буча. Подкрепих безрезервното изпращане на боеприпаси в Украйна. Пътувах до Болград и Одеса с помощи за украинските войници и за историческата българска общност в района, както и в рамките на ДБ участвах в организацията по събиране и изпращане на хуманитарна помощ за около 45 000 лв. за българите в Украйна.

За тези 8 месеца проведох десетки срещи с избиратели в София и страната, като взех под внимание техните сигнали, зад които стоят и десетки решени проблеми от най-различен тип.

По време на 47-ото НС, заедно с моите колеги от ДБ, продължихме да работим така, както заявявахме по време на антиправителствените протести през 2020 година и както оттогава не сме спирали да действаме. В този парламент ние подчертахме важността на евроатлантическата геополитическа ориентация на България, която е фундаментална за страната ни в момент на международна криза, причинена от агресора Русия. Застанахме против отказа на Стефан Янев да нарече руската инвазия в Украйна война, което и доведе до неговото премахване от поста на министър на отбраната. Настоявахме по време на дискусиите в пленарната зала и в комисиите, особено в Комисията по енергетика, в която заемах позицията на зам.-председател, за депутинизация, особено в енергийния сектор – в България трябва да има нулева енергийна независимост.

Ще продължим да се борим за смяна на представителя на държавата в Лукойл, поетапното поемане на контрол над рафинерията и за това Лукойл да започне систематично да плаща данъци в България.

Гласувахме и за френското предложение за започване на преговорите с Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. По време на това народно събрание благодарение на сигнали на ДБ кеят на Росенец бе обявен за незаконен. Противопоставихме се на хартиената коалиция, която на няколко пъти опита да върне хартиения вот.

Най-големият пробив срещу прокуратурата на Гешев бе направен в този парламент – а именно, закриването на специализираната прокуратура и специализирания съд. Като Ваш народен представител задавах въпроси за отлагането на концесионните такси и участвах в изслушване на концесионерите на Летище София. Участвах и в изслушване на Гешев, в което го попитах за записите на Борисов, за пачките и за кюлчетата. И не на последно място благодарение на ДБ бе увеличен задължителният праг за регистрация по ДДС. 

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.