Досега поставянето на точка за зареждане на ел. автомобил в жилищна кооперация бе практически невъзможно

Досега поставянето на точка за зареждане на ел. автомобил в жилищна кооперация бе практически невъзможно

Досега поставянето на точка за зареждане на ел. автомобил в жилищна кооперация бе практически невъзможно. Изискваше се съгласие на 100% от собствениците. След промени, които приехме в парламента ще е достатъчно съгласието на 51%. Това значително ще улесни тези, които планират покупка на електромобил.
В следващите дни ще приемем пакет от промени, които ще улеснят радикално възможността за поставяне на соларни панели и вятърни генератори. Енергетиката се трансформира с невиждано темпо,а България изостава дори от съседите си по отношение инвестиции във ВЕИ и съхранение на енергия. Това кардинално ще се промени, а страната ни трябва да бъде лидер в енергийната трансформация.
С новите промени се облекчават допълнително изискванията за изграждане на малки инсталации – съкратени срокове, опростени процедури, без да се чака 1-2 г. за становища и одобрение. Създават се и т.нар. енергийни общности. Те предвиждат възможност за сдружаване на няколко малки ВЕИ производители, за да могат да продават заедно допитата енергия.
Светът е в разгара на енергийна революция – изникват много нови соларни и вятърни мощности, бързо развитие на технологиите за съхранение на енергия и бум на електрическите автомобили. Още през лятото на 2024 г. в България от слънце в определени часове на деня ще се получава значително повече енергия от двата блока на АЕЦ “Козлодуй”, а броят на зарядните станции за електромобили ще се удвои до 2 г. По тези теми предстои много работа в парламента и в правителството, за да не се превърнем от лидер в производството на ел. енергия на Балканите в аутсайдер.
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.