Допуснахме няколко основни грешки, довели до загубата на 300 000 избиратели за ПП-ДБ

Допуснахме няколко основни грешки, довели до загубата на 300 000 избиратели за ПП-ДБ

Направихме много грешки и бяхме наказани от избирателите, затова има оставка и поемаме своята отговорност, но не ги предадохме за това, за което се борим и те не ни предадоха – не гласуваха за други. Нашите избиратели не ни предадоха, те не излязоха да гласуват за “Синя България” – отровния двойник, който беше създаден, нито за някой от по-радикалните субекти, които бяха на тезгяха.

Допуснахме няколко основни грешки, довели до загубата на 300 000 избиратели за ПП-ДБ:

1️⃣ Не обяснихме добре защо излъчихме правителство заедно с ГЕРБ. Обективните причини, които изтъквахме многократно публично, явно не са били чути добре: пет пъти избори за две години с патова ситуация между първите две политически сили, целеполагането за влизане в Шенген и еврозоната, промените в конституцията, съдебната система, регулаторите и спецслужбите. Но този проблем не е комуникационен, а е политически и грешката е политическа.

2️⃣ Създадохме нереалистични очаквания у хората, че с 64 депутати могат да се правят геройства. А много от действията на предишното управление просто бяха саботирани. Голяма част от грешките са функция на големите цели, като основната е конституционната реформа като фундамент на съдебната реформа.

3️⃣ Позволихме ГЕРБ да не носи политическа отговорност за съвместното управление. В същото време ГЕРБ бе под силната зависимост на Делян Пеевски. Като влезеш в кабинета на Борисов, виждаш Пеевски и те вземат решенията заедно.

4️⃣ Загърбихме дясното.

Пеевски притежава съдебната система, службите, МВР, сега ще си има и правителство. Ротацията се провали заради подмяната на регулаторите с изтекли мандати, избора на нови органи на съдебната власт и реформата в спецслужбите. Затова сега неслучайно се започва с Комисията за защита на конкуренцията и с антикорупционната комисия. КЗК е на телефонно обаждане, тя регулира голяма част от бизнес отношенията. А Пеевски да избира членове на КПКОНПИ е все едно Чикатило да прави детска рисунка.

Коалицията “Демократична България” трябва да се надгражда. Трябва да погледнем малко надясно, загърбихме дясното, това е една от нашите грешки. И в коалицията ПП-ДБ нещо трябва да се промени, но това не означава разделяне, откъсване на формации от нея, а честен разговор, защо ни напуснаха 300 000 избиратели и как отново да спечелим доверието им и да управляваме отново страната.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.