Внесохме в НС предложението за допълнително съкращаване на дерогацията

lukoil derogaciya

Внесохме в НС предложението за допълнително съкращаване на дерогацията

Внесохме в НС предложението, което обявихме още през миналата седмица за допълнително съкращаване на дерогацията и тя да е в сила до 1 март 2024 г. То е на база докладите на ДАНС и Военно разузнаване, както и становище на правителството.

Още преди 2 месеца ограничихме значително възможностите на рафинерията на Лукойл да обработва руски петрол – старт на ограниченията от март 2024 г. и окончателно отпадане от октомври 2024 г. Тогава ГЕРБ и ДПС ни подкрепиха. Днес по странен начин те предложиха дерогацията да отпадне за… 3 дни, което не мина в зала.

Учудващо е, че и ГЕРБ и ДПС не се вълнуват от това Лукойл да си платят данъците, които дължат на бюджета, но не само за 2022 и 2023 г., а всичко, което са спестили в последните 15 г. А тук става дума за милиарди. Данъкоплатците не спечелиха нищо от ценовата разлика между сортовете “Уралс” и “Брент”, а милиардите приходи отидоха в руския бюджет. А в допълнение Лукойл получи и 141 млн. лв. енергийни компенсации за 2022 г.

На база секретните доклади на службите и срещите с експерти и министри могат да се определят рисковете пред предложението на ГЕРБ и ДПС за 3 дни да отпадне дерогацията:

– Технологична невъзможност Лукойл да пренастрои инсталациите си толкова бързо (това се потвърждава от всички, вкл. новия представител на държавата в рафинерията);

– Дори и да е налична технологична възможност за 3 дни рафинерията да премине на неруски петрол, то такъв за толкова кратко време не може да бъде доставен, за да продължи нормално работата ѝ.

– Дори да приемем, че е технологично и логистично възможно, то това предложение дава възможност на Лукойл като монополист при дистрибуцията на горива в България да предизвика изкуствена криза на пазара на горива у нас, придружена от ценови шок.

– Бързото преминаване със сигурност ще увеличи цените по бензиностанциите.

– Лукойл до момента за над 1 г. не са предприели каквито и да са стъпки за пренастройване на инсталациите на рафинерията за работа с неруски петрол.

Какво предприемаме:

– Пълни проверки на Лукойл от НАП, митници и служби за нарушения на санкциите и контрабанда на петролни продукти;

– При установяване на такива назначаване на особен управител в рафинерията (наша бе инициативата за тази възможност), който да гарантира регулярни доставки на петрол и горива по бензиностанциите в страната.

– Спиране на руския петрол най-късно до 1 март (вместо 31.12.2024 г. или 1.10.2024 г.), а дотогава задължаваме рафинерията бързо да пренастрои инсталациите си за 100% неруски петрол.

P.S. Във връзка с подмятанията на представители на партии, че за поддържане на дерогацията политици са получавали финансова облага, да се извършат пълни проверки и да се подадат нужните сигнали.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.